Kā pārbaudīt akas ūdens kvalitāti: spogulis pateiks visu patiesību par to, vai to ir droši dzert

Ūdens no akas var izrādīties ļoti tīrs un garšīgs vai arī tajā var būt bīstami piemaisījumi.

Protams, pilnīgi precīzu akas ūdens analīzi var veikt tikai laboratorijā. Taču šādu ūdeni var iepriekš pārbaudīt arī mājās.

Piemēram, ūdens cietības pakāpi mēģiniet pārbaudīt ar trauku mazgāšanas želejas palīdzību. Ielejiet dažus pilienus traukā ar ūdeni un samaisiet. Ja redzat izteiksmīgas putas – viss ir kārtībā, ja ziepju sastāvs nesteidz pārvērsties putās, visticamāk, ūdenī ir kritisks sāļu un sārmu zemes metālu daudzums, kas to padara pārāk cietu.

Lai noteiktu nitrātu saturu, nepieciešams ūdeni sasaldēt. Tad izņemiet to no saldētavas: ja uz tā parādās plēve – tas nozīmē, ka nitrāti, diemžēl, ir, un to dzert nedrīkst.

Lasi vēl:5 svarīgākās lietas, kas dārzā jāpaveic līdz pavasarim

Ar spoguļa palīdzību var noteikt minerālsāļu klātbūtni akas ūdenī. Lai to izdarītu, uzpiliniet dažus pilienus uz spoguļa virsmas. Pagaidiet, līdz tie nožūst. Ja to vietā ir duļķaini plankumi, labāk ūdeni nedzeriet: tas ir piesātināts ar minerālsāļiem.

Ja jūsu lauku mājā vai vasarnīcā ir aka, iesakām izmēģināt kādu no iepriekš minētajām ūdens pārbaudes metodēm, jo tās var pasargāt jūsu labsajūtu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment